april 23, 2020

Ondernemers weten dankzij scan van Valkenswaardse startup hoe lang het duurt voordat ze kopje onder gaan

VALKENSWAARD – Hoe lang kun je als ondernemer door in tijden van crisis? Die vraag stellen diverse ondernemers zichzelf tijdens de coronacrisis. Met de cashflowscan van Coastr, een startup in Valkenswaard en Eindhoven, kunnen ze inzicht krijgen in de financiële situatie van hun onderneming.

,,Met de cashflowscan kunnen ze zien hoeveel tijd ze nog hebben tot het water ze aan de lippen staat”, zegt Thijs Dorssers van Coastr. ,,Wanneer is het moment dat ze geen cash meer hebben. Binnen een uur zien ondernemers hoe hun onderneming er voor staat. Op de website maken ze een account aan en stap voor stap worden ze dan meegenomen door de online scan. Ze moeten hun cijfers invullen, zoals banksaldo, kosten die ze hebben en een prognose van de omzet.”

Impact van beslissingen

Als ondernemers het programma hebben doorlopen dan zien ze op het eind hoe (on)gezond hun onderneming is. ,, Het is lastig om te zeggen hoeveel cash een onderneming nodig heeft om de crisis te overleven. Wel kunnen we zeggen of een onderneming gezond is of niet. Ze krijgen een overzicht van hun financiële situatie. Daar kunnen ze mee spelen. Als ze cijfers aanpassen, zien ze veranderingen. Zo ontdekken ze de impact die beslissingen hebben op hun onderneming.”

Joop van Dijck, mede-eigenaar van financieel dienstverlener Credion Helmond-Eindhoven, vindt de cashflowscan een toegankelijke manier om inzicht te krijgen in de financiële situatie van een onderneming. ,,Het is simpel om te gebruiken. Natuurlijk zijn er boekhouders en accountants, maar een ondernemer moet zelf weten hoe de vlag er bij hangt. Zodat die tijdig bij kan sturen als het nodig is.”